Káva je najrozšírenejší prírodný životabudič na svete, vie dodať telu chýbajúcu energiu, pomerne rýchlo a jednoducho. Aj preto, v poslednej dobe čoraz viac zamestnávateľov prichádza na to, aké výhody má, ponúknuť svojim zamestnancom kávu na pracovisku. Je to výhodné pre obidve strany, pretože zamestnanec sa cíti komfortnejšie v práci, kde zamestnávateľ myslí na svojich zamestnancov a zamestnávateľ má prínos vo forme vyššej efektivity práce zamestnancov.
Účinky kávy počas práce
Podľa prieskumov sa ukázalo, že povzbudzujúce účinky kofeínu, z hľadiska produktivity práce sú veľmi prínosné. Kofeín v šálke dobrej kávy dokáže nabudiť organizmus, potlačiť únavu a pri mentálnej práci zlepšuje sústredenosť a pamäť.
Taktiež sa ukázalo, že pitie kávy pred, alebo počas pracovného stretnutia má pozitívny vplyv na rozhodovanie a rýchlejšie reakcie, čo je tiež veľmi dôležité pri dojednávaní podmienok a uzatváraní zmlúv. Na firemných meetingoch sa ľudia, ktorí pili kávu, viac zapájali do diskusie a boli aktívnejší. Podľa štúdie by zamestnanci počas nočných zmien, mali mať kávu taktiež k dispozícii, dôvodov je niekoľko – a to, že počas noci prichádza na zamestnanca veľký útlm, čo sa prejavuje vyššou chybovosťou, znížením koncentrácie a tí ktorí nepili kávu mali vyššie percento úrazov.
Coffee break
Spraviť si kratšiu prestávku počas pracovného dňa, je taktiež veľmi prínosné na zvýšenie produktivity. Pretože každý kto vykonáva rovnakú činnosť dlhší čas, postupne pociťuje útlm, robí viac chýb a stráca koncentráciu. Mal by si preto dopriať kratšiu prestávku – či už sa poprechádzať, zmeniť činnosť, alebo dať si kávu – účinok sa dostaví okamžite a človek môže pokračovať v práci efektívnejšie a kreatívnejšie.
Pre akú kávu by sa zamestnávateľ teda mal rozhodnúť?
Na trhu s kávou je pomerne veľká ponuka rôznych značiek a druhov káv. V ponuke nájdeme odrodové kávy, zmesi rôznych druhov káv, arabiky / kyslejšie/, robusty /horkejšie/, kapsulové a instantné. Ako potom vyhovieť všetkým zamestnancom, tak , aby im káva chutila a nechodili si po kávu do vedľajšej kaviarne? Čo sa negatívne prejaví na pracovnom čase a odbiehaním z pracoviska. Odpoveď je taká, že všetkým určite nevyhoviete, niekto má rád horkejšiu a niekto zase kyslejšiu. Viete si však zvoliť takú kávu ktorá by chutila väčšine a to je najdôležitejšie. Do firiem, kancelárii a prevádzok preto odporúčam siahnuť po zmesi káv, ktorá je určená na každodenné pitie – to znamená, že je neutrálnejšia, bez výrazných horkých a kyslých pachutí.
Odborníci zo slovenskej pražiarne PRESSBURG COFFEE vyvinuli špeciálnu zmes GRAND CAFFEE určenú do firiem, kde je väčší kolektív ľudí. Podarilo sa im dosiahnuť až 80%-nú spokojnosť všetkých kávičkárov, čo je veľmi vysoké percento.