Káva parí medzi najpopulárnejšie nápoje po celom svete, pre jej vysoký obsah kofeínu a jej pozitívne účinky na organizmus. Stačí jedna šálka kávy a telo sa do pár minút naštartuje a nabudí k lepšiemu výkonu, bohužiaľ tento účinok netrvá príliš dlho – približne 45-55 minút.

Aby sa ľudia udržali celý deň v takomto nabudenom stave, siahajú tak po ďalšej a ďalšej šálke kávy. A tu môžu nastať prvé problémy…pretože všetkého veľa škodí, aj kávu treba piť s mierou. Každé telo inak reaguje na kofeín, niekomu už po jednej šálke začne búšiť srdce, niekto vypije aj desať káv a nič mu nie je.

Čo sa v našom tele vlastne deje po vypití kávy?

Kofeín v našom tele začne uvoľňovať adrenalín /stresový hormón/, ktorý zrýchli činnosť srdca , zvýši krvný tlak, rozširuje cievy, čím sa dostáva do teľa viac kyslíka a primárne pripraví telo na zvýšenú aktivitu.

Podľa výskumov sa maximálna denná dávka kofeínu pohybuje v rozmedzí 200-300mg na deň. Odporúča sa vypiť do päť káv denne, zároveň piť dostatočné množstvo tekutín a v poobedných hodinách kávu už úplne vysadiť. Treba si však uvedomiť, že človek počas dňa príjme aj iné nápoje obsahujúce kofeín, tu je malý prehľad :

Nápoj
káva – espresso /30ml/
káva – bezkofeínová /30ml/
cappuccino /180ml/
Red Bull /250ml/
Kofola /330ml/
Coca Cola /330ml/
Čaj zelený /200ml/
Čaj čierny /200ml/

Množstvo kofeínu v mg
40
9
6
10
5
3
7
10

Medzi najčastejšie príznaky, spojené s nadmerným pitím kávy ľudia udávajú :

Poruchy spánku

Odporúča sa nepiť kávu vo večerných hodinách

Žalúdočné problémy

pijete kávu ktorá je prepražená alebo staršia /na povrchu zŕn sú olejové škvrny/ – odporúčam zvoliť čerstvú kávu so stredným pražením

V žalúdku cítite kyselinu

Pijete príliš kyslú kávu/100%-ná arabika/ a prekysluje vám žalúdok – skúste zmeniť kávu, ktorú pijete – odporúčam zmes arabika+robusta

Podráždenosť, búšenie srdca, bolesť hlavy, močopudný efekt

Vypili ste viac kávy ako vaše telo zvláda vstrebať – nutné znížiť množstvo vypitej kávy

Ak máte niektoré s týchto problémov môžte vyskúšať niektorú zo zmesi káv od slovenského výrobcu kávy PRESSBURG COFFEE, ktoré sú vyvinuté tak, aby nedráždili žalúdok , mali znížené percento nežiaducich účinkov a zároveň si udržali aj vyváženú chuť.